Welk kleurprofiel kan ik gebruiken bij fotografie en nabewerking?

/Welk kleurprofiel kan ik gebruiken bij fotografie en nabewerking?

Onze fotoboeken worden standaard opgebouwd in het kleurprofiel sRGB en vervolgens – ten behoeve van de afdruk met een HP Indigo digitale drukpers – omgezet naar – en geprint op basis van CMYK. We adviseren zodoende om bij het maken van foto’s / het opmaken van bestanden met bijvoorbeeld Adobe Photoshop, te werken op basis van het kleurprofiel sRGB. Het gebruik van andere kleurprofielen – zoals CMYK of Adobe RGB – zal resulteren in afwijkende kleuren in de afdruk.

Over het algemeen geldt dat er tussen de weergave van kleuren op een (gekalibreerd) beeldscherm en op de uiteindelijk afdruk altijd een verschil zal zijn. Dit komt o.a. doordat een beeldscherm een lichtbron bevat, wat bij papier uiteraard niet het geval is. Daarbij komt dat het kleurbereik van een scherm altijd groter is dan bij het digitale drukproces (op basis van CMYK).

Daarnaast geldt voor diverse afwerkingsopties, zoals toepassing van hoogglans coating, dat het papier wordt nabewerkt. Door bijvoorbeeld de coating op het papier ontstaat ook een verschil in kleur ten opzichte van de afdruk op het papier zonder coating.

2018-11-01T10:56:15+02:00