Ben je bezig met het vernieuwen van je interieur en wil je een persoonlijke ‘touch’ verwerken in je woonkamer? Ga dan vooral aan de slag met al die foto’s die je in je smartphone hebt staan.

Fotocollage

Tegenwoordig fotograferen we erop los zonder echt met zorg om te gaan met onze ‘gouden’ kiekjes. Terwijl dit juist mooi materiaal is om je woonkamer of slaapkamer mee op te frissen. Zeker nu richt de huidige woontrend zich op de persoonlijkheid van de eigenaar van het huis. Authentieke kasten en voorwerpen van oma en opa kunnen voor veel sfeer zorgen. Maar zeker ook dierbare herinneringen die ooit zijn vastgelegd op een foto geven veel bloot van de persoonlijkheid van de eigenaar. Bestel eenvoudig een aantal foto afdrukken en ga aan de slag met een persoonlijke fotocollage!

Stap 1: selecteer je dierbare herinneringen

Waarschijnlijk vind je binnen no time al een hoop mooie en waardevolle foto’s als je even in je fotoalbums kijkt op je smartphone. Het is niet moeilijk foto’s te vinden maar het selecteren van de mooiste foto’s uit die berg die je hebt gevonden is altijd wel een aardig karwei. Woon je samen of ben je getrouwd? Laat dan vooral je vriend(in) of je partner meekijken en meebeslissen. Uiteindelijk moet hij of zij het ook mooi vinden. Het is altijd handig om alvast een thema te kiezen en de plek waar je de fotocollage wil ophangen. Op de wc wil je waarschijnlijk andere foto’s hangen dan in de slaapkamer of woonkamer. Misschien kies je wel voor een plek in plaats van meerdere plekken. De keuze is natuurlijk aan jou en je partner. Qua thema kan je alle kanten op denkend aan reizen of familie en vrienden of juist romantiek. Wees kritisch wanneer je de foto’s bij elkaar legt en zorg dat de grootte van de foto’s in balans is.

Stap 2: kies fotolijsten die zorgen voor een mooi geheel

Lijsten kunnen de fotocollage ‘maken’ of juist ‘kraken’. Ga niet voor de allergoedkoopste lijsten maar je hoeft ook zeker niet voor de duurste lijsten te gaan. Bereid jezelf voor op het aanschaffen van de fotolijsten door vooraf de afmetingen van de gekozen foto’s op papier te noteren. Zo sta je straks niet voor verassingen en kan je meteen aan de slag. Ook na het kopen van de lijsten mag je nog schuiven en kritisch een keuze maken welke foto’s je wel of niet gaat gebruiken. Zeker in een lijst kunnen foto’s een totaal andere uitstraling krijgen. Probeer ook iets te doen met kleur door verschillende kleurencombinaties uit te proberen. Het geeft het geheel een frisse look en op die manier personaliseer je je keuze nog meer! Laat de kleuren matchen met de kleuren die op de foto’s aanwezig zijn zodat het een duidelijk geheel vormt. Mocht je nou heel erg twijfelen over de fotolijsten dan kan je altijd het kassabonnetje bewaren en thuis aan de slag met je compositie. Zo kies je uiteindelijk de mooiste lijsten en breng je de overige lijsten gewoon weer terug. Goed voor de fotocollage en voor jouw portemonnee!

Stap 3: schuif en onthoud jouw mooiste compositie

Hoe simpel deze stap ook klinkt, het kan best lastig zijn om een goede compositie te bedenken! Zeker op het moment dat je denkt dat je de juiste logica hebt bedacht is het verstandig om even een nachtje te slapen. Wie weet dat je de ochtend erna denkt ‘laten we de bovenste foto toch maar onder zetten’. Veel mensen denken al meteen de juiste compositie bedacht te hebben en gaan alvast tekeer op de muur met wat spijkers. Helaas komen ze er later achter dat het toch niet de beste samenstelling is. Probeer daarom toch geduldig te zijn en jouw keuze minimaal met jouw partner en familie te overleggen. Alleen op die manier weet je of de compositie ook echt past bij jouw woonkamer of wc.

Stap 4: hang je compositie op

Terwijl menigeen al heel wat spijkers door de muur hebben geslagen kies jij natuurlijk voor de beste voorbereiding! Groot gelijk want het kan een muur flink verpesten als je de verkeerde spijkers hebt geslagen terwijl je juist een mooi werk wil ophangen. Bepaal daarom eerst een kader bijvoorbeeld boven de kast en markeer de afmetingen met een tape. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door de tape op de grond te tapen. Op die manier weet je zeker dat de fotocollage aan de muur ook wat moois oplevert!

Stap 5: geniet en repeat!

Ongetwijfeld voel je je helemaal trots op jezelf dat het je is gelukt om een fotocollage te maken! Geniet er maar flink van en laat ook vooral je vrienden en familie je fotocollage kunstwerk bewonderen! Misschien heb je ondertussen de smaak te pakken en ben je bezig met het bedenken van een nieuwe fotocollage. Het is immers hartstikke leuk om te doen en je kan al je creativiteit stoppen in je eigen collage. Ook is het zeker leuk om dit soort collages samen te maken met familie en vrienden!