Blog

5 tips voor de beste Kerst fotoshoot

4 december 2017

Bereid je voor - Maak een lijst, controleer deze twee keer...
Zorg ervoor dat je klaar bent voor het vastleggen van de ‘kerst-fotoshoot’. Het klinkt logisch, maar in de waan van de dag vergeet je vaak iets belangrijks.

Kerstmis fotoshoot
 • Leg je camera klaar;
 • Zorg dat de batterijen zijn opgeladen;
 • Pak extra opladers in;
 • Neem een extra geheugenkaart mee.

Verdeel taken en wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor de kerst-fotoshoot. Vaak heeft iedereen in de familie een taak: drankjes, hoofdgerecht, dessert, dus waarom ook niet de foto’s?

Lees hieronder 5 fotografie tips voor een geweldige impressie van jullie kerstfeest.

 

1. Een 'Christmas Photo Booth'
Een fotohokje huren is kostbaar, maar je kunt ook zelf een hoekje inrichten om portretfoto’s te maken van alle gasten. Door een camera op een statief plaatsen, kunnen gasten zichzelf fotograferen tijdens het feest. Leg een paar kerstmutsen en grappige items neer, waarmee gasten zichzelf kunnen versieren. Naarmate de avond vordert worden de foto’s steeds gekker en krijg je een hilarische kerst-fotoshoot.

2. Leuke momenten om te fotograferen
Het kerstmaal is het beste deel van de dag, maar er zijn ook andere momenten leuk om te fotograferen voor in het fotoboek. We zetten ze hieronder op een rij:

 • Voorbereidingen in de keuken;
 • Kerstdecoratie ophangen;
 • Cadeaus uitpakken;
 • Foto bij de kerstboom in verschillende samenstellingen: broer/zus, moeder/dochter, alle mannen/alle vrouwen etc.

3. Time-lapse kerst fotoshoot
Plaats in de hoek van de woonkamer een laptop met een webcam, gericht op de eettafel. Stel de camera zo in dat deze iedere 5 minuten een foto maakt. Dit eindigt vaak met hele bijzondere en spontane foto’s, die leuk zijn als serie in een fotoboek.

4. Groepsfoto met kerstmis
Onmisbaar met kerstmis is natuurlijk de 'groepsfoto'. Deze wordt meestal genomen aan het einde van de avond als iedereen er op zijn slechtst uitziet. Voor een frissere opname, kun je dit het beste doen als iedereen is gearriveerd. Bedenk vooraf hoe je iedereen wil poseren en waar je het beste de groepsfoto kunt maken.

5. Cadeautjes openen- het perfecte fotomoment
Het openen van de cadeautjes levert een scala aan emoties, gezichtsuitdrukkingen en opwinding - vooral als je kinderen hebt. Zet je camera op burst-modus (ook wel continu-opnamestand genoemd) en maak veel foto's op het moment van uitpakken. Je zult zien dat je een geweldige serie krijgt als je dit doet, waarbij alles wordt vastgelegd. Van de opwinding van het uitpakken tot de vreugde (of teleurstelling) om te zien wat erin zit. Vergeet niet om de reacties te schieten van diegenen die het cadeau geven.

Fotoboek maken en delen met dierbaren
Om alle herinneringen vast te houden, voeg je de foto's die je tijdens het kerstmaal gemaakt hebt samen in een fotoboek. Een fotoboek kun je een aantal keer afdrukken en delen met alle gasten die op het feest waren. Zo houd je de herinnering in stand, want een fotoboek is voor altijd.


Hoe maak je zwart-witfoto's; handleiding in 5 stappen

20 oktober 2017

Zwart-witfoto’s zijn een vorm van kunst, of het nu gaat om het werk van Anton Corbijn of je eigen instagram feed. Het helpt ons tinten van licht en textuur levendiger te zien. Daarom geven zwart-witfoto's vaak zo intiem en dramatisch gevoel. In deze simpele handleiding voor zwart-witfotografie, leggen we je uit in 5 stappen hoe je de perfecte zwart-wit foto maakt.

Zwart-wit fotografie Zebra
Zwart-wit fotografie

Kies een onderwerp

Sommige foto’s zijn mooier in kleur, dan in zwart-wit. Denk bijvoorbeeld aan een zonsondergang, die prachtige kleuren kan opleveren: rood en oranje, met een mooie gouden gloed. Dat geldt ook voor kleurrijke bloemen, landschappen en vogels. Maar maak je geen zorgen, er zijn nog eindeloos veel mogelijkheden voor zwart-witfotografie. Alles met interessante patronen, texturen en contrasterende kleuren is ideaal voor zwart-witfotografie.

Camera-instellingen

Eigenlijk vereist zwart-wit geen andere technische expertise dan kleurenfotografie. Je hoeft de manier waarop je je camera gebruikt dus niet aan te passen. En hoe gek het ook klinkt, je krijgt het mooiste resultaat als je een kleurenfoto maakt, die je vervolgens omzet in zwart-wit.

Voor een mooier resultaat kun je twee instellingen toepassen. Ten eerste, schiet in lage ISO, dat creëert prachtige scherpe lijnen.Ten tweede, schiet in RAW om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te hebben tijdens het bewerkingsproces. Hierdoor kun je zonder kwaliteitsverlies de witbalans in de foto nog corrigeren. Veel fotografen bewerken dit achteraf in Lightroom; een speciaal softwareprogramma hiervoor.

Gebruik het licht

Voor kleurenfoto’s kun je het beste vroeg in de ochtend of in de late namiddag op stap gaan. Dan is het licht op zijn zachtst en mooist. Bij zwart-witfotografie is het nou juist andersom. Je kunt het beste fotograferen wanneer de zon het helderst is, zodat je lijnen, vormen, schaduwen krijgt op de foto. Het kan ook mooi zijn foto’s te schieten, direct tegen de zon in, zodat je silhouetten krijgt van sterk gecontourde vormen.

Bekijk alles door een zwart-wit bril

Als je een mooi beeld ziet, stel het dan voor zonder kleur. Probeer te concentreren op textuur, contrast, vorm. Kijk ook of de compositie mooi, spannend of geheimzinnig is zonder kleuren. Is het antwoord ja, dan is het beeld ideaal voor een zwart-witfoto.

We hopen dat je met bovenstaande tips een prachtige foto schiet, die je uitvergroot aan de muur kunt hangen als een waar kunstwerk. Vind je dat er nog iets ontbreekt in dit artikel? Laat het ons weten!


Baby fotoshoot: tips voor prachtige newborn foto’s

25 september 2017

Ben je in verwachting of is je baby net geboren? Dan staan er talloze momenten en mijlpalen op je te wachten; het perfecte moment voor een baby fotoshoot. Door foto’s te maken houd je waardevolle herinneringen in stand en kan je bijzondere momenten delen met vrienden en familie. In dit artikel geven we je een aantal simpele tips voor een geslaagde baby fotoshoot.

1. Zonder flitser

Baby’s kunnen erg schrikken van een flitser op een camera. Ook oudere kinderen realiseren zich door flitslicht, dat ze gefotografeerd worden en stoppen met spelen. Zonde, want die spontane foto’s zijn vaak de leukste foto’s. Probeer daarom het meest gebruik te maken van natuurlijk licht in plaats van kunstlicht.

2. Verlichting is alles

Een natuurlijke bron van licht is het mooiste. Daarom is het verstandig om de foto’s in de buurt van het raam te maken. Voordat je gaat oefenen met je baby, kan je het beste testen op een pop. Probeer verschillende hoeken en perspectieven en ervaar hoe het licht valt. Voel je vrij om te experimenteren. Als het zonlicht te hard is, hang je een laken voor het raam en maak je het licht diffuus. Fotografeer ook niet tegen het zonlicht in, maar laat het licht van de zijkant vallen, dat geeft een veel mooier effect.

Baby fotoshoot

3. Oog voor detail

Mooie close-ups van schattige voetjes en handjes zijn prachtig vast te leggen op camera. Vergeet ook andere kleine details niet, zoals het neusje, de oortjes en het mondje - ze groeien zo hard en dit is een geweldige manier om die herinneringen te behouden.

4. Betrek je oudere kinderen erbij

De liefste en meest ontroerende foto’s, zijn die met oudere broers en zussen. Denk niet teveel in posities, de mooiste foto’s komen op de meest onverwachte momenten. Maak foto’s terwijl ze de baby vasthouden of aanraken. Zo voelen je oudere kinderen zich ook speciaal en betrokken, wat altijd een bonus is als er een nieuwe baby in het huis is: extra aandacht!

5: Last but not least: houd je baby veilig

Zorg dat er iemand bij is, die zijn of haar ogen op de baby gericht houdt. Dit spreekt vanzelf, maar de veiligheid van de baby staat op de eerste plek.

We hopen dat je met bovenstaande tips een fantastische baby fotoshoot hebt. Voel je altijd vrij om te experimenteren en creatieve wendingen te geven aan de foto’s. Maar vooral: geniet van ieder moment!


5 essentiële tips voor het fotoboek van jouw vakantie

23 augustus 2017

Of het nu de grootste reis van je leven is of een citytrip tussendoor; vakantieherinneringen zijn de mooiste die er zijn. Je bent even weg van werk of school, en er staat maar één ding centraal: genieten. Dit wil je natuurlijk ook delen met vrienden en familie. Hier vind je een aantal tips voor het maken van een fotoboek van jouw vakantie, die het makkelijk maakt.

1. Houd notities bij op vakantie
Houd simpele notities bij als je op vakantie bent. Je hoeft geen roman of dagboek te schrijven, maar bulletpoints werken goed. Schrijf op waar je die dag naartoe gaat en noteer een speciaal moment of twee, dat je wilt onthouden. Je foto's zullen de rest van het verhaal vertellen.

2. Kies het beste boekformaat voor je verhaal
Je kunt kiezen voor albums in verschillende vormen: vierkant, liggend en staand. Denk ook na over het formaat. Wil je een heel groot boek? Kies dan voor A3 formaat. Wil je het bescheiden houden, dan kies je voor A5 formaat. De gulden middenweg is natuurlijk A4 formaat.

3. Creatieve indeling maken
Probeer niet teveel foto’s op één pagina te plaatsen. Geef je foto’s wat ademruimte. Overweeg om één afbeelding per pagina te plaatsen, als je een foto hebt waar je bijzonder trots op bent. Zo staat de foto centraal en is het een echte blikvanger. Het kan ook goed werken om een serie van vier foto’s op één pagina te plaatsen, die samen een verhaal vertellen. Let op bij het indelen dat het niet eentonig en herhalend wordt.

4. Sjablonen
Gebruik sjablonen... Als je een fotoboek maakt, worden er sjablonen geboden die snel en makkelijk werken. Gebruik deze hulpmiddelen bij het ontwerpen van jouw boek en geniet van het gemak.

5. Bewaar oude tickets en kaartjes
Gebruik ook je oude treinkaartjes, museumtickets en bioscoopkaartjes en maak op die manier jouw verhaal uniek. Je kunt het beste wat ruimte openlaten in het fotoboek, en deze kaartjes er achteraf in plakken. Zo heb je het beste van twee werelden.

Onthoud, terugkijken op deze mooie herinneringen met een fotoboek is onbetaalbaar. Wees creatief maar blijf ook dicht bij jezelf, en je zult zien dat het eindresultaat fantastisch is! Ga nu aan de slag met het maken van jouw fotoboek.


Foto’s zoals in de boeken: De regel van derde

3 juli 2017

De regel van derden als compositie
Bij het vastleggen van een foto is een goede compositie zeer belangrijk. Het woord ‘compositie’ staat beschreven in het woordenboek als “de ordening van verschillende delen tot één geheel.” Met andere woorden: alle losse elementen die samen één geheel vormen.

Dit is hetgeen wat je eigenlijk altijd doet wanneer je een foto maakt. Je legt verschillende elementen vast in één opname. Maar een goede compositie (dus samenstelling van verschillende elementen) zorgt er wel voor dat een foto de aandacht trekt van de kijker en deze het fijn vindt om naar de foto te kijken.

Daar zit ook gelijk de uitdaging: hoe maak je een foto interessant en fijn om naar te kijken? Automatisch ben je geneigd om het onderwerp van de foto in het midden te plaatsen. Dit is immers waar de foto om gaat. Maar de regel van derden geeft aan dat het onderwerp links of rechts van het midden kan staan om nog mooier te worden. En dat is waarvoor het raster in elke fotografie app staat.

De regel van derde

Hierboven zie je een voorbeeld van zo’n raster. Dit zie je vaak ook terugkomen in de vele fotografie apps. Het zijn je hulplijnen bij het maken van de beste foto. Bij de regel van derden wordt de compositie in negen vlakken verdeeld. Door nu het onderwerp te plaatsen op een van de snijlijnen van het raster, zorg je ervoor dat de aandacht van de kijken hier naartoe getrokken wordt.

Hoe werkt de regel van derde?
Stel we willen een foto maken van onze tante onder een boom. Het meest logische zou zijn om de boom in het midden van het beeld te plaatsen, zoals hieronder.

De regel van derde

Maar stel dat we ervoor kiezen om de compositieregel toe te passen. We plaatsen het onderwerp, in dit geval de boom en onze tante, op de rechter snijlijn van het raster. We houden dan rekening met de intersectie rechtsonder. Daar plaatsen we onze tante.

De regel van derde

Je ziet automatisch een groot verschil in compositie. Links blijft er een groot stuk aan leegte over, maar de aandacht wordt vooral getrokken door het onderwerp aan de rechterkant.

Ook hebben we de horizon op één derde van de foto gezet. Hierdoor ontstaat er een mooie balans tussen horizontaal en verticale compositie.

De regel van derde

Is dit hetzelfde als de gulden snede?
De regel van derde heeft veel overeenkomsten met de gulden snede, maar is niet helemaal hetzelfde. Wellicht heb je wel eens van de gulden snede gehoord, het komt namelijk over in de natuur terug. Ik zal hieronder simpel proberen uit te leggen hoe deze regel werkt.

De gulden snede is een wiskundig berekening waarmee je de exacte verhoudingen kan uitrekenen. De vlakken verhouden zich tot elkaar volgens het gulden getal: het Griekse getal Phi, wat 1,618 is. (Niet te verwarren met PI). Dit gulden getal keert overal terug, van mens gemaakte bouwwerken tot vrijwel alles in de natuur. Vandaar dat het de naam Gulden Snede mag dragen.

Volg je intuitie en gebruik de hulplijnen
Niet gevreesd, dit betekent niet dat je nu al je foto’s moet gaan berekenen. Ook al worden ze compositieregels genoemd, het zijn eerder richtlijnen om te volgen. Bij het maken van foto’s is persoonlijke smaak ook een grote invloed. Volg daarom ook altijd nog je eigen intuïtie.

Maar wat helpt de regel van derden je nu?
De regel van derden wordt overal toegepast. Wanneer je weet hoe de theorie ongeveer werkt, zul je het overal terug herkennen. Open nu maar eens een willekeurig tijdschrift en je zult zien dat de meeste modereportages worden opgemaakt middels de regel van derden. Zo ook met alle autoreclames. Het is een oude maar doeltreffende techniek om zeer professionele foto’s te maken. Zo maak je in een mum van tijd je eigen, perfecte fotoserie. Klaar om gepubliceerd te worden.

Nu dus aan de slag!
Het is nu dus aan jou om hiermee aan de slag te gaan. Maak er een leuke opdracht van: je eigen fotoserie voor in een tijdschrift. Hoe ga je te werk:

 • Bepaal het thema waar je de fotoserie op baseert: natuur, portretten, stillevens, etc. Dit maakt het makkelijker om te oefenen.
 • Pak je camera of telefoon erbij en activeer het raster. Meeste (duurdere) camera’s komen met geïntegreerd raster. Bij telefoons is deze op verschillende manieren te activeren.
 • Schiet je eerste foto’s en beoordeel ze. Wees kritisch en bekijk ze goed of de regel van derden is toegepast.
 • Bundel je foto’s tot serie en maak er gemakkelijk je eigen fotoboek van. Zo heb je in een mum van tijd je eigen magazine of professionele fotoboek.

Foto's toevoegen vanuit Facebook & Instagram

2 juni 2017

Foto's toevoegen vanuit Facebook en Instagram

Herken je dat ook dat je je foto's wel op Social Media hebt staan en niet op je computer? Vanaf nu kun je de foto's vanuit Facebook en Instagram gemakkelijk importeren in een fotoboek of ander fotoproduct! Hoe dat precies werkt hebben we overzichtelijk op een rijtje gezet, klik voor meer informatie op één van de volgende links.

  Desktop

  Online


3 redenen om een fotoboek als cadeau te geven

1 juni 2017

Is er iemand jarig en weet je nog niet wat je cadeau wilt geven? Een persoonlijk fotoboek als cadeau is vaak een ontzettende verrassing voor iemand. Uiteraard kan dit ook voor een andere gelegenheid. Er zijn veel redenen om een fotoboek cadeau te geven, we noemen er enkele.

1. Persoonlijk cadeau
Wanneer je ervoor kiest om jouw vriend, vriendin of familielid een fotoboek te geven, dan kun je hier een heel persoonlijk tintje aan geven. Je kunt bijvoorbeeld een album samenstellen met foto’s die jij en jouw vriend of vriendin de afgelopen jaren samen hadden. Met een dergelijk persoonlijk cadeau versterk je de vriendschapsband. Iemand zal het enorm waarderen en op een mooie manier terug kijken op de afgelopen jaren.

2. Doet het goed op feestjes
Vaak is een fotoalbum niet alleen leuk voor voor degene die ‘m krijgt maar doet zo’n cadeau het ook goed op feestjes. Je scoort dus vaak bij een groot publiek wanneer je een fotoalbum als presentje geeft. Iedereen vindt het vaak reuze leuk om ook even te ‘snuffelen’ in het fotoboek. ‘Kijk nou eens hoe je er jaren geleden uit zag’, klinkt het dan bijvoorbeeld, ‘Of wat hebben jullie ontzettend veel leuke momenten samen beleefd’. Het is heel leuk om met bekenden van jou samen naar een fotoboek met mooie momenten te kijken. Gegarandeerd een succes op ieder feestje!

3. Mooie momenten vastleggen
Zoals we hiervoor al lieten weten: met een fotoboek laat je al je mooie momenten vastleggen samen met jouw vriend, vriendin of familie. De meesten mensen vinden het hartstikke leuk om na verloop van tijd weer een keer in het boek te kijken. Oude herinneringen worden opgehaald. Leuke en fijne momenten worden weer beleefd. Een fotoalbum met dierbare foto’s krijgt vaak een prominente plaats in iedere boekenkast. Een fantastisch cadeau dus!


Apps om foto’s te bewerken

13 maart 2017

Wil je dat jouw foto’s in jouw fotoalbum er nog mooier uitzien? Er zijn verschillende apps met allerlei mogelijkheden om jouw foto’s te bewerken. Wil je graag weten wat je kunt doen en met welke app? Lees dan enkele voorbeelden in deze blog.

Instagram
We binnen meteen met de meest populaire app op dit moment waarmee je foto’s kunt bewerken: Instagram. Meer dan 300 miljoen mensen gebruiken Instagram maandelijks. Het is vooral bekend geworden dankzij de filters die foto’s nog mooier en levendiger maken. Het lijkt net alsof je een ander lensje op je telefoon zet. Met Instagram kun je ook helderheid, contrast en scherpte aanpassen. Je kunt de foto’s meteen naar je eigen Instagram-account uploaden, zodat iedereen jouw foto’s kan zien.

Photoshop
Het bekendste fotobewerkingsprogramma is Photoshop (van Adobe). In Adobe Photoshop Express kun je werkelijk vanalles aanpassen: van contrast tot witbalans en van belichting tot scherpte. Omndat de app van Adobe is kun je teven inloggen met je Creative Cloud-account. Op die manier kunnen mensen ook fotos gebruiken die op de computer in de Cloud staan. Photoshop is gratis. Voor een aantal filters moet je wel betalen. Adobe Photoshop Express is beschikbaar voor Android en iOS.

Snapseed
Dit bewerkingsprogramma is van Google. Het is een app die vanalles kan: het toepassen van filters; het aanpassen van frames; kleuren veranderen; contrasten instellen en het gebruik van autocorrect functie. Snapseed wordt vooral veel gebruikt voor het ‘corrigeren van kleine fouten’. Een van de functies is ‘Spot Repair’. Wanneer een gedeelte van de foto niet zo goed is gelukt dan kun je deze schade gemakkelijk herstellen. Ook deze app is beschikbaar voor Android en iOS.

Lidow
Voor de creatievelingen is er Lidow. Je kunt allerlei filters binnen dit programma gebruiken die je zelf bepaalt. De filters kun je over de foto leggen. Op die manier kun je bepalen welk deel je van de foto wilt aanpakken. Deze app beschikt ook over een natuurlijke kleurcorrectie, scherpte en contrast. De app is gratis te gebruiken. Ook deze app is te gebruiken voor Android en iOS.


Fotoboeken.nl nummer 1 op het gebied van kwaliteit

Fotoalbum Test 2017

Fotoboeken.nl nummer 1 op het gebied van kwaliteit

7 maart 2017

In de jaarlijkse fotoalbum-test van Tipsfotoalbummaken.nl is Fotoboeken.nl als beste getest op het gebied van kwaliteit en daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op!

In de fotoalbum-test zijn 33 aanbieders vergeleken op diverse aspecten, waarvan kwaliteit van het eindproduct natuurlijk één van de belangrijkste is. Bij de test heeft een onafhankelijk panel de fotoboeken van alle aanbieders beoordeeld. Daarbij is gekeken naar aspecten als afdrukkwaliteit, afwerking van cover en binnenkant, papier en kleuren van de foto’s. Het gezamenlijke beeld van deze personen - die de producten onafhankelijk van elkaar hebben beoordeeld - is gebundeld en dit heeft geleid tot een totaalbeoordeling per aanbieder op kwaliteit waarin Fotoboeken.nl op nummer 1 is geëindigd.

We besteden veel tijd en energie in het continu streven naar perfectie en leveren van optimale kwaliteit & service. Ondanks dat we hier al sinds 2008 mee bezig zijn, werden we vorig jaar voor het eerst in de test van Tipsfotoalbummaken.nl meegenomen en werden toen gezien als verassende nieuwkomer met een top 4-klassering op gebied van de kwaliteit. Dat we dit jaar op kwaliteit als beste worden getest, is natuurlijk een prachtig resultaat dat ons motiveert om door te gaan en ook in 2018 een topklassering te scoren.


Tips voor avond- en nachtfotografie

1 februari 2017

Tijdens het foto’s maken in het donker heb je met allerlei zaken te maken die bij normaal daglicht geen punt van aandacht zijn. Bij avond- en nachtfotografie kun je juist ook weer hele leuk effecten creëren die overdag niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan lichtstrepen van auto’s of lichtsterren van lantaanpalen op jouw foto’s. We geven een aantal tips die je goed kunt gebruiken tijdens het fotograferen in het donker. Zo kun je straks de mooiste foto’s in jouw fotoboek plakken.

1. Camera op statief
Fotografeer altijd in het donker met een camera op een statief. Omdat het zo donker is moeten foto’s al snel met een langere sluitertijd worden gemaakt dan wanneer je uit de hand fotografeert. Een stevig statief kan daarbij helpen.

2. Lichtstrepen
Je ziet vaak avondfoto’s met lichtstrepen. Hoe krijg je deze strepen? Dit bereik je met een langere sluitertijd van enkele seconden. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer lichtstrepen. Wanneer er veel autoverkeer is waarbij het verkeer voornamelijk jouw kant op rijdt, let er dan op dat de sluitertijd niet té lang is. Bussen en vrachtwagens zorgen vaak voor de mooiste effecten op foto’s. Dit komt omdat zij licht hebben op hogere plaatsen.

3. Timing van de foto’s
Wanneer je lichtstrepen wilt vastleggen op je foto dan is timing ontzettend belangrijk. Het is belangrijk om altijd meerdere foto’s achter elkaar te nemen en goed te kijken wanneer het verkeer gaat rijden. Wanneer je het zorgvuldig doen, dan krijg je de mooiste resultaten.

4. Sterretjes op je foto
Het omzetten van licht in sterretjes staat altijd fraai op foto’s. Dit kun je doen door te fotograferen met een klein diafragma. Dit werkt vooral goed met kleinere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld bij lantaarnpalen. Let er dan op dat je fotografeert met een groothoek-objectief.


3 Valkuilen bij het nemen van foto's

28 december 2016

Slechte voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook zo met fotografie. Zorg daarom dat voorwaarden om goed te kunnen fotograferen van tevoren goed zijn ngevuld. Zorg dat de batterij van jouw camera is opgeladen, dat de lens goed staat, dat de instelllingen op jouw camera goed staan. Denk ook goed na wat je wilt gaan fotograferen. Is dit een object van dichtbij of juist een diep landschap? Stel je camera hierop in.

Weinig scherpte
Stel, je hebt allemaal foto's gemaakt en later blijken alle afdrukken onscherp te zijn. Daar moet je toch niet aan denken! Die wil je natuurlijk niet in jouw fotoalbum! Het komt vaak voor dat een foto er op een kleine weergave goed uitziet, maar uiteindelijk toch onscherp blijkt te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

In veel gevallen is de sluitertijd te langzaam zodat er een bewegingsonscherpte ontstaat. Let op: hoe langzamer de sluitertijd, hoe groter de kans is op onscherpe foto's. Minder goede lichtomstandigheden kunnen ook leiden tot onscherpe foto's. Een goede manier om dit te voorkomen is het gebruik van een hulpmiddel, namelijk een statief en een afstandbediening. Combineer deze onderdelen voor de camera. Wanneer je met jouw vinger de sluiterknop indrukt is er nog altijd kans op beweging maar met een afstandbediening sluit je dit helemaal uit.

Geen duidelijk object
Fotografeer zo simpel mogelijk. Probeer in jouw foto de nadruk te blijven leggen op het uiteindelijke voorwerp of object dat je wilt fotograferen. Te veel elementen in één foto concurreren met jouw eigenlijke voorwerp. Een simpele manier om veel voorwerpen uit de foto weg te laten is door de compositie van dichtbij te nemen. Dit kan door het gebruik van een zoomlens of door gewoon enkele stappen naar voren te zetten. Probeer daarnaast bij het nemen van de foto eens een ander standpunt in te nemen. Meer vanuit de hoogte of juist laagte. Dit kan jouw foto nog veel interessanter maken.


Hoe zorg jij dat je kind goed op de foto staat?

21 december 2016

Wanneer je een fotoalbum bij ons bestelt of laat maken dan wil je natuurlijk dat er mooie foto's in komen. Ben je van plan om een fotoalbum te maken met daarin foto's van je kind(eren) dan doe je er goed aan om enkele tips te lezen over hoe je het beste kunt fotograferen. Kinderen zijn nu eenmaal niet gemakkelijk te fotograferen. Met enkele van onderstaande tips wordt het een stuk makkelijker!

Fotografeer op ooghoogte
Zorg ervoor dat je op ooghoogte van jouw kind de foto's maakt. Hierdoor maak je makkelijker contact met jouw dochter of zoon. Makkelijker contact maken betekent ook dat je kind makkelijker gaat lachen of doet wat je graag wilt.

Neem vooral VEEL foto's
Kinderen bewegen veel. Ze doen bovendien niet automatisch wat je vraagt. Iedereen met kinderen herkent dat. Neem daarom vooral VEEL foto's. Doe dit vanuit iedere positie die je kiest. Wanneer je veel foto's maakt dan is de kans groter dat je dat ene goede moment te pakken hebt.

Geef een beloning
‘Zucht, hoe krijg ik m'n kind toch stil' zie ik jou al denken. Het helpt in veel gevallen om jouw kind een beloning te geven, wanneer het zich stil houdt of goed gedraagt tijdens de fotosessie. Let erop dat je dit niet met alles doet, maar als er een foto gemaakt moet worden dan kun je hier best een uitzondering voor maken. Een snoepje of een klein cadeautje doet wonderen en jij beschikt straks over de gewenste foto's voor in jouw fotoalbum.

Photoshop
Oh ja, we hebben altijd nog Photoshop. Mocht je nu klaar zijn met jouw fotosessie en zijn er toch nog puntjes van verbetering? Wees gerust, kijk wat je kunt bewerken in Photoshop. Het lichter of donker maken van de foto of stiekem iets wegmoffelen: het kan en doet écht geen afbreuk aan de originele foto die je hebt gemaakt. Zolang je geen lach van jouw kind hoeft te photoshoppen zou ik er zeker gebruik van maken als het nodig is!


Het maken van een jaarboek

11 november 2016

Inmiddels zitten we weer bijna aan het einde van het jaar. Voor veel mensen is dit het moment om de balans van het afgelopen jaar op te maken. Terugkijken naar de mooie moment van 2016. Heb je dit jaar een nieuw huis gekocht? Of ben je voor het eerst vader geworden? Allemaal bijzondere gebeurtenissen die je kunt bundelen in een fotojaarboek.

Wat is een fotojaarboek?
Een jaarboek is een tastbare herinnering in boekvorm. Je kunt jouw eigen bijzondere momenten van het afgelopen jaar selecteren en de foto's terug laten komen in een album of boek. Eventueel kun je de foto's aanvullen met achtergronden, teksten, inteviews en anekdotes. Zo maak je een prachtig en origineel naslagwerk dat voor altijd bewaard blijft!

Voor wie is een jaarboek?
Een jaarboek is bijvoorbeeld heel erg geschikt voor eindexamenkandidaten of voor leerlingen die groep 8 van de basisschool verlaten. Ook laten veel studentenverenigingen een jaarboek afdrukken. Zo kunnen deze bijzondere momenten voor eeuwig worden vastgelegd in een fotoalbum. Ook voor bedrijven is een jaarboek erg geschikt. Veel bedrijven maken er gebruik van om het afgelopen jaar te presenteren met foto's, onderschriften en verhalen. Bovendien is het leuk om zo'n boek als cadeau te geven aan alle medewerkers. Er zijn natuurlijk diverse andere redenen om een jaarboek te maken. Wanneer je veel waardevolle privémomenten hebt gehad -zoals een trouwerij, de geboorte van een kind of het behalen van je rijbewijs- dan is het hartstikke leuk om hier een jaarboek van te maken!

Hoe maak je een jaarboek?
Voor het maken van een fotojaarboek kun je heel veel zelf doen. Zo ben jij straks de eigen ontwerper van jouw jaarboek! Download snel onze gratis software of ga online aan de slag op onze website. Je vindt hier keuze tussen veel verschillende producten, meer dan 170 verschillende achtergronden, ruim 270 plakboekitems en meer dan 20 kaders.


Meest populaire momenten voor een fotoboek

3 oktober 2016

Fotoboeken zijn handig om herinneringen te kunnen ophalen. Als een gebeurtenis alweer een tijdje in het verleden ligt, is er niets leuker om met foto's de mooie momenten nog een keer met elkaar te beleven. Op Fotoboeken.nl laten mensen voor allerlei verschillende gedenkwaardige momenten een fotoalbum samenstellen. Dit vonden wij een leuke reden om de meest populaire fotoboeken op een rijtje te zetten. In volgorde van populairiteit staan ze hieronder.

1. Vakantie
Een absoluut populair thema. Het voordeel van een vakantie is dat je vaak veel kiekjes schiet en een fotoalbum daarom makkelijk te vullen is. Er zijn mensen die soms duizenden foto's maken tijdens hun vakantie. Als het er zo veel zijn dan is het makkelijk en overzichtelijk om de foto's te bundelen. Een erg leuk idee is om voor het fotoalbum een thema uit te kiezen dat past bij het land waarin jij onlangs op vakantie bent geweest. Ben je het afgelopen jaar naar Spanje geweest? Wat zou je dan vinden van een fotoalbum met een achtergrondthema waarin zon, zee en strand centraal staan?

2. Geboorte van een kind
Wanneer er een kindje wordt geboren dan horen daar natuurlijk allerlei verschillende fasen bij. Er gebeurt tenslotte ook zo veel! Zwangerschap, de bevalling, de kraamperiode, het eerste melkflesje... het zijn duizend-en-één momenten om met de camera vast te leggen. Omdat gebeurtenissen elkaar snel opvolgen in een korte periode is het prettig om alles na verloop van tijd nog eens terug te kunnen kijken. De beste oplossing? Maak er een fotoboek van! We merken dat veel mensen dit doen. Hiermee staat deze gebeurtenis op de tweede plek.

3. Bruiloft
Een bruiloft kan natuurlijk niet zonder fotoalbum! Ze zeggen niet voor niets over deze dag dat het ‘de mooiste dag is van je leven'. De meeste mensen kiezen op deze dag voor een trouwrapportage. Door de foto's in een album te bundelen kun je gemakkelijk met anderen nog eens nagenieten van jouw bruiloft: bijvoorbeeld wanneer je mensen weer eens tegenkomt op feestjes of familiegelegenheden. Gezellig toch?

4. Jubilea
Het vieren van een jubileum is een mijlpijl in het leven van iemand. Of het nu gaat om 50-jarig huwelijksfeest of iemand is 25 jaar in dienst van hetzelfde bedrijf. Dit soort momenten wil je voor eeuwig vastleggen! Het kan ook een leuk idee zijn om een jubilaris een fotoalbum cadeau te geven, met daarin een soort tijdlijn van momenten tijdens de afgelopen jaren. We zien dat een jubileum een populaire gelegenheid is voor een fotoboek.

5. Gedenkwaardige feestjes
De laatste in het rijtje van populaire momenten, dat zijn de feestjes. Wie houdt er nu niet van feestjes? Heb jij een knalfuif gevierd waar over 10 jaar nog over wordt gepraat? Zorg dan dat dit kan met een fotoboek in de hand. Vrijgezellenfeesten, babyshowers, verjaardagen... stuk-voor-stuk zijn het onvergetelijke momenten.

Heb je een andere gebeurtenis dan deze populaire momenten en waarvoor je graag uw foto's wilt bundelen in een album? Uiteraard kan dat op Fotoboeken.nl.


De beste voorbereiding voor je fotoboek

18 augustus 2016

Ben je net terug van vakantie met het gehele gezin? Of kijk je terug op een geslaagde verjaardag waarbij al jouw vrienden aanwezig waren? Jammer dat de momenten weer achter je liggen. Gelukkig heb je de foto's nog. Wanneer je graag alle fijne momenten op een mooie manier wilt vastleggen dan is het zeker een idee om een fotoboek samen te stellen. Hieronder enkele tips die helpen bij een goede voorbereiding voor zo'n fotoboek.

1. Kies je favoriete foto's
Soms kom je thuis met een telefoon of fototoestel waarop talloze kiekjes staan van je vakantie, bruiloft of verjaardagsfeest. Het zijn er toch echt te veel om allemaal in een fotoboek te laten zien, zie ik je al denken. Op zo'n moment volgt eigenlijk de belangrijkste stap voor je fotoalbum. Tijd voor een strenge selectie! Kies de leukste foto's of de gezelligste momenten die je uiteindelijk een plek wilt geven in het fotoalbum. Het kan ook een idee zijn om de foto's in een bepaalde volgorde te kiezen en te laten zien, zodat er straks een duidelijke verhaallijn te zien is in je fotoboek.

2. Welke vormgeving kies je?
Er zijn veel verschillende soorten fotoalbums. Zo heb je keuze uit diverse thema's, kleuren, vormgeving en indelingen. Wil je bijvoorbeeld een fotoboek laten maken over je bruiloft? Dan is het natuurlijk leuk wanneer vormgeving en kleuren een romantisch tintje hebben. Vindt je het leuk wanneer er meerdere foto's op één pagina staan? Kies je voor liggende of staande foto's? Wil je graag dat de foto's schuin staan of elkaar wat overlappen? Dit zijn allemaal vragen waarover je het beste eerst kunt nadenken voordat je start met het maken van je fotoboek.

3. Je eigen boodschap
Vergeet zeker niet van tevoren na te denken of je je fotoalbum wilt voorzien van teksten. Het kan erg leuk en overzichtelijk zijn om fotomomenten toe te lichten met een stukje tekst. Wat was het precieze moment van de foto bijvoorbeeld? Gebeurde er iets grappigs of iets noemenswaardig? Door er je eigen tekst aan toe te voegen kun je de fotorapportage nog persoonlijker maken.

Heb je goed nagedacht over onder meer de bovenstaande stappen voor het bestellen van een fotoboek? Dan is het tijd om te starten met het maken van het fotoalbum. We wensen je nu al veel plezier met je blijvende herinnering.