Met de zomer voor de deur is het weer tijd voor vakantie! Bij vakantie horen natuurlijk vakantiefoto’s. Of je nu gaat roadtrippen, naar een ver en tropisch oord vliegt of gaat fietsen in de Achterhoek, er is altijd wel iets moois om te fotograferen voor je vakantie fotoboek of je volgers op insta. Met deze tips kom jij thuis met jaloersmakend mooie vakantiefoto’s ;)

Let op de details

Foto’s van het grote geheel geven dan wel een aardige indruk van de plek waar je bent, maar het zijn over het algemeen niet de meest inspirerende plaatjes. Kijk daarom goed om je heen. Er zijn heel veel interessante details te vinden die mooie plaatjes opleveren. Die kleine dingen kunnen ook een goede indruk geven van de plek waar je bent. Maak je een fotoalbum, dan kun je die detailfoto’s goed combineren met de overzicht foto’s. De foto’s versterken elkaar en zo krijg je een sterker geheel.

Kijk naar je compositie

Je hoeft geen superdeluxe camera te hebben om mooie foto’s te maken. Met je mobiele telefoon of compact camera kom je al een heel eind, zolang je maar op je compositie let. Kijk goed om je heen probeer een mooi lijnenspel in je foto’s te krijgen. Is je onderwerp horizontaal? Maak de foto dan ook horizontaal. Is je onderwerp verticaal, bijvoorbeeld mensen, bomen, en kerktoren of iets dergelijks? Kantel je camera en maak de foto verticaal. Zorg verder dat de horizon recht in beeld is, en plaats onderwerpen nét uit het midden, om het beeld spannender te maken. Beoordeel per situatie wat de beste compositie is.

Zorg voor diepte in je foto’s

Gebrek aan diepte maakt een foto gemakkelijk saai. Met een paar simpele trucs creëer je diepte in je foto’s en zorg je voor spannende beelden. Een wit strand en een blauwe zee zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar de foto wordt leuker als je bijvoorbeeld een strandstoel op de voorgrond plaatst. Ook landschapsfoto’s worden interessanter als je gebruik maakt van een leuk element op de voorgrond, zoals een mooie grote rots, een boom, bloemetje of iets anders wat het beeld ‘breekt’.

Compositie van cocktail op tropisch strand

Gebruik een flitser bij tegenlicht

Midden op een zonovergoten dag je flitser gebruiken? Ja! Vooral doen. Stel dat je je reisgenoten wil fotograferen tegen een spectaculaire achtergrond, terwijl daar toevallig ook net de zon staat, dan zorgt het tegenlicht ervoor dat of je reisgenoten onderbelicht zijn, of de achtergrond compleet overbelicht wordt. Dat probleem los je op door een flitser te gebruiken. Dat noem je ook wel een ‘invulflits’. Zo heb je zowel je reisgenoten als die mooie achtergrond goed uitgelicht. Handig!