Bereid je voor: maak een lijst, controleer deze twee keer…

Zorg ervoor dat je klaar bent voor het vastleggen van de ‘kerst-fotoshoot’. Het klinkt logisch, maar in de waan van de dag vergeet je vaak iets belangrijks.

  • Leg je camera klaar;
  • Zorg dat de batterijen zijn opgeladen;
  • Pak extra opladers in;
  • Neem een extra geheugenkaart mee.

Verdeel taken en wijs iemand aan die verantwoordelijk is voor de kerst-fotoshoot. Vaak heeft iedereen in de familie een taak: drankjes, hoofdgerecht, dessert, dus waarom ook niet de foto’s? Lees hieronder 5 fotografie tips voor een geweldige impressie van jullie kerstfeest.

1. Een ‘Christmas Photo Booth’

Een fotohokje huren is kostbaar, maar je kunt ook zelf een hoekje inrichten om portretfoto’s te maken van alle gasten. Door een camera op een statief plaatsen, kunnen gasten zichzelf fotograferen tijdens het feest. Leg een paar kerstmutsen en grappige items neer, waarmee gasten zichzelf kunnen versieren. Naarmate de avond vordert worden de foto’s steeds gekker en krijg je een hilarische kerst-fotoshoot.

2. Leuke momenten om te fotograferen

Het kerstmaal is het beste deel van de dag, maar er zijn ook andere momenten leuk om te fotograferen voor in het fotoboek. We zetten ze hieronder op een rij:

  • Voorbereidingen in de keuken;
  • Kerstdecoratie ophangen;
  • Cadeaus uitpakken;
  • Foto bij de kerstboom in verschillende samenstellingen: broer/zus, moeder/dochter, alle mannen/alle vrouwen etc.

3. Time-lapse kerst fotoshoot

Plaats in de hoek van de woonkamer een laptop met een webcam, gericht op de eettafel. Stel de camera zo in dat deze iedere 5 minuten een foto maakt. Dit eindigt vaak met hele bijzondere en spontane foto’s, die leuk zijn als serie in een fotoboek.

4. Groepsfoto met kerstmis

Onmisbaar met kerstmis is natuurlijk de ‘groepsfoto’. Deze wordt meestal genomen aan het einde van de avond als iedereen er op zijn slechtst uitziet. Voor een frissere opname, kun je dit het beste doen als iedereen is gearriveerd. Bedenk vooraf hoe je iedereen wil poseren en waar je het beste de groepsfoto kunt maken.

5. Cadeautjes openen- het perfecte fotomoment

Het openen van de cadeautjes levert een scala aan emoties, gezichtsuitdrukkingen en opwinding – vooral als je kinderen hebt. Zet je camera op burst-modus (ook wel continu-opnamestand genoemd) en maak veel foto’s op het moment van uitpakken. Je zult zien dat je een geweldige serie krijgt als je dit doet, waarbij alles wordt vastgelegd. Van de opwinding van het uitpakken tot de vreugde (of teleurstelling) om te zien wat erin zit. Vergeet niet om de reacties te schieten van diegenen die het cadeau geven.

Fotoboek maken en delen met dierbaren

Om alle herinneringen vast te houden, voeg je de foto’s die je tijdens het kerstmaal gemaakt hebt samen in een fotoboek. Een fotoboek kun je een aantal keer afdrukken en delen met alle gasten die op het feest waren. Zo houd je de herinnering in stand, want een fotoboek is voor altijd.