Zwart-witfoto’s zijn een vorm van kunst, of het nu gaat om het werk van Anton Corbijn of je eigen instagram feed. Het helpt ons tinten van licht en textuur levendiger te zien. Daarom geven zwart-witfoto’s vaak zo intiem en dramatisch gevoel. In deze simpele handleiding voor zwart-witfotografie, leggen we je uit in 5 stappen hoe je de perfecte zwart-wit foto maakt.

Zwart-wit fotografie Zebra

Kies een onderwerp

Sommige foto’s zijn mooier in kleur, dan in zwart-wit. Denk bijvoorbeeld aan een zonsondergang, die prachtige kleuren kan opleveren: rood en oranje, met een mooie gouden gloed. Dat geldt ook voor kleurrijke bloemen, landschappen en vogels. Maar maak je geen zorgen, er zijn nog eindeloos veel mogelijkheden voor zwart-witfotografie. Alles met interessante patronen, texturen en contrasterende kleuren is ideaal voor zwart-witfotografie.

Camera-instellingen

Eigenlijk vereist zwart-wit geen andere technische expertise dan kleurenfotografie. Je hoeft de manier waarop je je camera gebruikt dus niet aan te passen. En hoe gek het ook klinkt, je krijgt het mooiste resultaat als je een kleurenfoto maakt, die je vervolgens omzet in zwart-wit.

Voor een mooier resultaat kun je twee instellingen toepassen. Ten eerste, schiet in lage ISO, dat creëert prachtige scherpe lijnen.Ten tweede, schiet in RAW om zoveel mogelijk informatie beschikbaar te hebben tijdens het bewerkingsproces. Hierdoor kun je zonder kwaliteitsverlies de witbalans in de foto nog corrigeren. Veel fotografen bewerken dit achteraf in Lightroom; een speciaal softwareprogramma hiervoor.

Gebruik het licht

Voor kleurenfoto’s kun je het beste vroeg in de ochtend of in de late namiddag op stap gaan. Dan is het licht op zijn zachtst en mooist. Bij zwart-witfotografie is het nou juist andersom. Je kunt het beste fotograferen wanneer de zon het helderst is, zodat je lijnen, vormen, schaduwen krijgt op de foto. Het kan ook mooi zijn foto’s te schieten, direct tegen de zon in, zodat je silhouetten krijgt van sterk gecontourde vormen.

Bekijk alles door een zwart-wit bril

Als je een mooi beeld ziet, stel het dan voor zonder kleur. Probeer te concentreren op textuur, contrast, vorm. Kijk ook of de compositie mooi, spannend of geheimzinnig is zonder kleuren. Is het antwoord ja, dan is het beeld ideaal voor een zwart-witfoto.

We hopen dat je met bovenstaande tips een prachtige foto schiet, die je uitvergroot aan de muur kunt hangen als een waar kunstwerk. Vind je dat er nog iets ontbreekt in dit artikel? Laat het ons weten!