Tegenwoordig hoef je geen peperdure digitale camera te hebben van bijvoorbeeld Minolta of Canon om goede foto’s te kunnen maken. De smartphones in deze moderne tijd hebben uitstekende camera’s aan boord waar je foto’s mee kunt maken van goede kwaliteit in hoge resolutie. Nu zijn er in de loop der jaren fotobewerkingsprogramma’s op de markt gekomen waarmee je werkelijk alles met je gemaakte foto’s kunt doen.

Retoucheren, verkleinen, effecten toevoegen, etc., je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het realiseren en een mooi fotoalbum maken. Op het gebied van fotobewerking zijn bedrijven als Adobe toch wel toonaangevend, denk alleen mar aan het veelgebruikte Adobe Photoshop. Zo kwam het bedrijf ook met Adobe Photoshop Lightroom op de markt, een desktopapplicatie waarmee je je foto’s kunt bewerken, opslaan.

Hoe werkt Lightroom Classic CC?

LIghtroom Classic CC is een applicatie van Adobe waarmee je je foto’s kunt opslaan en bewerken in de ruimte zin van het woord. Je kunt zo gek niet bedenken of het is te realiseren met Lightroom Classic. Je bewaart je foto’s lokaal op je computer thuis of op het werk. Met de module ‘ontwikkelen’ kun je je foto’s bewerken op de meest uiteenlopende manieren, zeer veel effecten en filters staan tot je beschikking om je foto’s zo te krijgen als je zelf wilt.

Nieuwe versie Lightroom CC

Sinds vorig jaar is er een nieuwe versie van Adobe Lightroom op de markt gebracht, te weten Lightroom CC.  Een groot verschil met Lightroom Classic CC is dat bij Lightroom CC je foto’s niet meer op je eigen computer staan maar in de Cloud, op een server van Adobe dus. Het grote voordeel daarvan is dat je vanaf al je apparaten altijd toegang hebt tot je foto’s, waar je ook bent. Voor fotografen die hun werk met een klant willen bespreken en foto’s willen laten zien is dat dus ideaal te noemen. Een ander groot voordeel is dat als je op een van je apparaten, of het nu een desktop pc, een tablet of je Smartphone is, alle bewerkingen direct worden gesynchroniseerd naar de Cloud. Maar je bijvoorbeeld ergens op vakantie een leuke foto met je smartphone dan kun je die thuis direct vanuit de Cloud op je desktopcomputer bekijken. Of de trouwfoto’s die tijdens je bruiloft zijn gemaakt thuis meteen verwerken in een mooi trouwalbum, het is allemaal mogelijk. Je hoeft dus geen usb sticks meer te gebruiken of kabeltjes om al je foto’s over te zetten van je smartphone naar je laptop.

Welke versie kiezen?

Welke versie je moet kiezen is een kwestie van smaak op zich. Je zou ervoor kunnen kiezen om allebei de versies te nemen, bijvoorbeeld als je eerder al een abonnement op Lightroom Classic CC had afgesloten. Waar je dan wel voor moet waken als je daarnaast ook nog Lightroom CC aan gaat schaffen is dat je in dat geval dus zowel foto’s op je eigen pc hebt gekoppeld aan Lightroom als foto’s in de Cloud. Lighspeed CC werkt immers uitsluitend in de Cloud en een en ander kan dan verwarrend werken. Het voordeel is dan wel dat je van de meest uitgebreide mogelijkheden gebruik kunt maken om je foto’s te bewerken, te managen en op te slaan. Overigens zijn de kosten voor beide abonnementen hetzelfde, het verschil is dat je bij Lightroom Classic CC ook Adobe Photoshop krijgt en dat Lightroom CC zonder Photoshop is. Maar daarbij heb je zoals gezegd weer het voordeel dat je vanaf iedere pc, tablet of smartphone toegang hebt tot je foto’s en dat iedere bewerking van een van je foto’s direct in de Cloud gesynchroniseerd wordt.

In ieder geval kunnen we vaststellen dat de uitbreiding met Adobe Lightroom CC een welkome uitbreiding is voor zowel amateurfotografen als professionele fotografen.