Tegenwoordig heb je altijd een fotocamera bij de hand. Het apparaat heeft oneindig veel functies en je kunt er zelfs mee bellen en Whatsappen! We hebben het natuurlijk gewoon over je smartphone. Ontzettend handig dat je door dit apparaatje alle belangrijke momenten kunt vastleggen. Op deze manier vul je zonder moeite een heel fotoalbum. Toch is je smartphone maar een gereedschap en zal jij, de fotograaf, uiteindelijk het werk moeten doen. Om je op weg te helpen geven wij je 5 tips om fotograferen met je smartphone nóg professioneler te maken.

1. Bovenop je onderwerp

Iets waar de camera van je telefoon vaak heel goed in is, is dichtbij scherpstellen. Wanneer je verschillende voorwerpen van een afstand fotografeert, mis je vaak diepte en wordt het beeld waarschijnlijk erg druk. Neem als voorbeeld een schaal met cupcakes. Een hele schaal ziet er al mooi uit, maar wanneer je focust op één gebakje zal je zien dat jouw foto ineens een stuk interessanter (en lekkerder) wordt.

Bovenop je onderwerp

2. Zoomen doe je met je voeten

De mens is van nature liever lui dan moe. De zoomfunctie op je smartphone lijkt dan ook de perfecte oplossing om een onderwerp van een afstand vast te leggen. Toch is het vaak beter om deze niet te gebruiken. Als je inzoomt op je telefoon gebeurt dit digitaal en gaat de kwaliteit van je foto achteruit. Doe daarom nét iets meer moeite en loop naar je onderwerp toe. Je zult zien dat een foto van mooie kwaliteit ook veel mooier staat in jouw fotoboek!

3. Flits nooit

Het is soms erg verleidelijk om de flits van je smartphone te gebruiken. Doe dit niet! De flitser op je smartphone is geen flitser maar een lampje. Het lijkt heel fel, maar het licht veroorzaakt bleke gezichten en rode ogen. Om toch een beetje controle te hebben over de belichting van je foto kun je gebruik maken van de belichtingscompensatie op je telefoon. Vaak moet je eerst op het onderwerp tikken, waarna je via een schuifbalk de helderheid aan kan passen.

4. Burstmode

Ga op onderzoek uit op je telefoon en ontdek de verschillende opties die het te bieden heeft. iOS heeft bijvoorbeeld een functie die ‘burstmode’ heet. Door de shutterknop op je telefoon langer ingedrukt te houden worden er meerdere foto’s achter elkaar gemaakt. Handig om bijvoorbeeld bewegende voorwerpen vast te leggen.

Burstmode

5. Verroer je niet

Een simpele tip, maar ontzettend belangrijk. Veel foto’s worden verpest doordat ze bewogen zijn. Houd je telefoon altijd vast met twee handen en houd je armen dicht bij je lichaam. Zo kun je de telefoon stabiel vasthouden en ben je weer een stap dichter bij het perfecte plaatje.