De natuur komt weer volop tot leven; overal bloeien de bloesems, krokussen en narcissen, dartelen lammetjes in de wei en worden we getrakteerd op een warm zonnetje. Het is weer lente! Wat is er met deze deze heerlijke tijd leuker dan lekker eropuit te gaan met je camera, om alle lentepracht vast te leggen?

Om je te inspireren geven we je graag een paar tips voor het maken van mooie lentefoto’s, die waar je met trots een fotoboek mee kunt vullen:

Bloemen, bloemen en nog eens bloemen

Het meest voor de hand liggende onderwerp om te gaan fotograferen zijn de bloemen, die je nu volop overal kunt bewonderen. Ze zijn prachtig om te zien en laten zich over het algemeen goed fotograferen. Appelbloesems, kersenbloesems, magnolia’s, krokussen en narcissen en de knalgele brem zijn van die typische lentebloemen. Je kunt nu ook je hart ophalen in de bollenvelden waar je zeeën tulpen en hyacinten kunt fotograferen. Een dagje naar de Keukenhof levert ook prachtige foto’s op.

Let bij het fotograferen van bloemen ook goed op de achtergrond. Je zou het misschien niet zo snel verwachten maar die is zeer bepalend voor het beeld. Probeer de achtergrond rustig te houden en vermijd objecten die kunnen storen. Ligt er rondslingerend afval in beeld, dan kun je dat oprapen en in de vuilnisbak gooien. Staat er iets dat je niet kunt verplaatsen, verplaats dan de hoek van waaruit je fotografeert of zoom verder in.

Experimenteer met scherptediepte

Kies voor veel scherptediepte, of juist weinig en kijk wat er gebeurt. Je kunt de scherptediepte ook bepalen aan de hand van het onderwerp. Wil je alle takken van een boom fotograferen gebruik dan een grote scherptediepte. Wil je dat ene bloesem knopje vastleggen? Ga dan voor een kleine scherptediepte. Zo komt de aandacht in het beeld volledig op het onderwerp te liggen.

Lente landschappen

De landschapsfotografen onder ons kunnen in deze tijd van het jaar hun hart ophalen. De grote temperatuurverschillen tussen de dag en de nacht zorgen bij zonsopgang voor een dromerige nevel boven de velden. Vroeg opstaan dus, maar dan heb je ook wat. Je kunt ervoor naar een weiland, maar wat dacht je van de bollenvelden, bij zonsopgang, in de mist? Dat levert adembenemende plaatjes op. Het is hierbij wel belangrijk om het weer in de gaten te houden. Bij een bewolkte nacht en ochtend heb je immers een weinig spectaculaire zonsopgang. Onderzoek vooraf ook waar je wil gaan fotograferen en hoe je er komt.

Bloesem

Als laatste geven we je nog een (zeer belangrijke) tip: geniet van het lenteweer en de prachtige natuur ;)