In het voorjaar en in het najaar zijn de zonsopkomsten en zonsondergangen op z’n mooist. ‘s Ochtends heb je vaak een dromerige nevel boven de weilanden en ‘s avonds kleurt de lucht roze en rood. Als de zon eenmaal onder is wordt fotograferen misschien nog wel veel leuker, want dan kun je aan de slag met avondfotografie.

Wil je aan de slag met avondfotografie, dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Met deze tips maak je de mooiste avond foto’s voor in je fotoboek:

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Omdat je buiten gaat fotograferen is het belangrijk om buienradar in de gaten te houden. Je wilt namelijk niet overvallen worden door een plensbui, terwijl je ergens staat opgesteld met je camera open en bloot. Het moet dus droog zijn. Een paar schapenwolkjes zijn gunstig, want die maken de foto net even wat interessanter dan een strak blauwe lucht.

Verder moet je van te voren bedacht hebben waar en wat je gaat fotograferen en je moet op tijd al je spullen hebben gepakt. Zorg dat je batterijen zijn opgeladen en dat je een extra setje mee hebt, voor het geval dat.

Weet wanneer de zon ondergaat

De mooiste avond foto’s maak je tijdens het blauwe uurtje. Dat is het uur nadat de zon onder is, vóór het daadwerkelijk donker wordt. Zoals de naam al zegt kleurt de lucht dan heel mooi blauw, wat prachtige plaatjes oplevert. Om te weten hoe laat het blauwe uurtje begint kun je kijken op de website Blue Hour Site. Hier kun je precies zien wanneer het blauwe uurtje begint en wanneer het eindigt. Daarna kun je natuurlijk gewoon door fotograferen. De lucht is echter helemaal donker en er zal niets aan het licht veranderen tot de volgende ochtend.

Gebruik een statief

Doordat je een lange sluitertijd nodig hebt is het praktisch onmogelijk om ‘s avonds uit de vrije hand scherpe foto’s te schieten. Een statief reduceert trillingen tot het minimum en is daarom essentieel. Heb je geen statief? Zet je camera dan op een muurtje of een andere stabiele ondergrond.

Zit er beeldstabilisatie op je camera of je lens? Zet die dan vooral uit. Als je camera op statief staat werkt de beeldstabilisatie in je nadeel.

Fotografeer met een afstandsbediening of een timer

Om de kans op onscherpe foto’s nog verder te beperken kun je de camera beter zo min mogelijk aanraken. Zelfs het indrukken van de ontspanner kan de foto al verpesten. Om toch te kunnen fotograferen kun je gebruikmaken van een draadontspanner of afstandsbediening. Je kunt ook gebruikmaken van de zelfontspanner op je camera. Deze stel je dan in op 2 of 20 seconden, zodat je zeker weet dat je camera écht stil ligt als je de ontspanknop hebt ingedrukt. Handig!

Fotografie blauwe uur

Stel je camera goed in

Als je op tijd op de juiste plek bent, alles hebt klaargezet en je compositie hebt bepaald, hoef je alleen nog je camera in te stellen, om die wereldplaat te kunnen schieten. Zorg voor een lage ISO waarde. Dit reduceert de ruis in je foto. Werk daarnaast met een diafragma tussen f/7 en f/11, voor een optimale scherpte. Als je je diafragma instelt op f/16 of f/22 veranderen lichtbronnen in sterretjes. Een leuk effect. Door je lage iso en je kleine diafragma werk je met sluitertijden van soms wel 30 seconden. Daarom is een statief of een stabiele ondergrond essentieel.

Met deze tips gaat het je zeker lukken om mooie avond foto’s te maken. Plan een mooie avond en ga er lekker op uit. Maar bovenal: geniet, want het is hartstikke leuk om te doen!