Tijdens het foto’s maken in het donker heb je met allerlei zaken te maken die bij normaal daglicht geen punt van aandacht zijn. Bij avond- en nachtfotografie kun je juist ook weer hele leuk effecten creëren die overdag niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan lichtstrepen van auto’s of lichtsterren van lantaarnpalen op jouw foto’s. We geven een aantal tips die je goed kunt gebruiken tijdens het fotograferen in het donker. Zo kun je straks de mooiste foto’s in jouw fotoboek plakken.

Camera op statief

Fotografeer altijd in het donker met een camera op een statief. Omdat het zo donker is moeten foto’s al snel met een langere sluitertijd worden gemaakt dan wanneer je uit de hand fotografeert. Een stevig statief kan daarbij helpen.

Lichtstrepen

Je ziet vaak avondfoto’s met lichtstrepen. Hoe krijg je deze strepen? Dit bereik je met een langere sluitertijd van enkele seconden. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer lichtstrepen. Wanneer er veel autoverkeer is waarbij het verkeer voornamelijk jouw kant op rijdt, let er dan op dat de sluitertijd niet té lang is. Bussen en vrachtwagens zorgen vaak voor de mooiste effecten op foto’s. Dit komt omdat zij licht hebben op hogere plaatsen.

Timing van de foto’s

Wanneer je lichtstrepen wilt vastleggen op je foto dan is timing ontzettend belangrijk. Het is belangrijk om altijd meerdere foto’s achter elkaar te nemen en goed te kijken wanneer het verkeer gaat rijden. Wanneer je het zorgvuldig doen, dan krijg je de mooiste resultaten.

Sterretjes op je foto

Het omzetten van licht in sterretjes staat altijd fraai op foto’s. Dit kun je doen door te fotograferen met een klein diafragma. Dit werkt vooral goed met kleinere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld bij lantaarnpalen. Let er dan op dat je fotografeert met een groothoek-objectief.