Goede belichting is essentieel bij het maken van mooie foto’s. In deze blog geven wij je tips die je helpen bij fotograferen in de buitenlucht. Tijd om erop uit te trekken dus!

1. Vermijd direct zonlicht

Wanneer je portretfoto’s schiet is het belangrijk om direct zonlicht te vermijden. Het harde licht zorgt voor harde contrasten waardoor al snel de hele sfeer van de foto weg is. Als je toch op pad wil met je camera op een zonnige dag kun je het beste de schaduw opzoeken.

Vermijd direct zonlicht

2. Maak gebruik van het Nederlandse weer

In Nederland is het vaker wél bewolkt dan niet. En hoewel wij dat natuurlijk liever anders zien, kan dit heel gunstig zijn bij het maken van foto’s. Bewolking zorgt namelijk voor zacht licht en is eigenlijk de natuurlijke variant van een softbox. Van die slecht weer vakantie in de Ardennen kun je dus ook zonder problemen een mooi fotoboek maken.

Maak gebruik van het Nederlandse weer

3. Het gouden uurtje

Net vóór zonsondergang en net ná zonsopkomst lijkt het licht een gouden tintje te hebben.

Door de lange schaduwen en warme gloed, is dit dan ook het ideale moment om erop uit te trekken met je camera en de prachtigste foto’s te schieten. Wie weet schiet je wel een foto die je later kunt gebruiken als wanddecoratie!

Het gouden uurtje

4. Silhouet

Als je door je fotoboek bladert is het natuurlijk leuk als je de mensen op de foto’s herkent. Toch kan het voor de verandering ook heel leuk uitpakken als je tegen de zon in fotografeert en een silhouet vastlegt.

Silhouet

5. Durf te experimenteren

Je leert pas echt fotograferen met natuurlijk licht als je uit je comfortzone stapt en ermee gaat experimenteren. Ontdek wat voor soort licht jij het mooist vindt en wat het beste werkt voor de foto’s die jij wil schieten. De normaalste onderwerpen worden dan ineens een stuk interessanter.

Durf te experimenteren