Een fotocollage maken is een ware kunst. Sommigen kiezen ervoor om voor hun collage gebruik te maken van fysieke materialen zoals papier, krantenpapier, foto’s, stof en zelf voorwerpen zoals zand, schelpen of gedroogde planten en bloemen! De meeste moderne fotocollages worden gemaakt met digitale afbeeldingen en fotocollage software. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uitgesneden foto’s en tekst te verzamelen en die vervolgens te lijmen in je ultieme kunstwerk. Geef je verbeeldingskracht dus de vrije loop en maak gebruik van onze onderstaande tips!

Methode 1: ontwerp je eigen papieren fotocollage

1. Bedenk een hoofdonderwerp voor je fotocollage

De collage kan over alles gaan wat je maar wilt. Met papier heb je geen gebrek aan opties, dus breng je creativiteit tot leven. Misschien heb je zin om foto’s van je favoriete acteur te verzamelen of wil je een fotocollage maken van pakkende citaten uit tijdschriften. Je kunt ook oude foto’s verzamelen om een fotocollage over je familie te maken.

papieren fotocollages maken

Knip kleine stukjes papier uit en rangschik deze op zo’n wijze dat ze samen een groter beeld vormen. Een optie is om een afbeelding te vinden die je echt aanspreekt en de rest van de collage eromheen te ontwerpen.

2. Verzamel foto’s en andere illustraties voor je fotocollage

Er zijn veel verschillende betaalbare en gratis bronnen waar je gebruik van kunt maken. Blader door oude tijdschriften, kranten en zelfs prentenboeken naar onderwerpen en vormen die je inspireren. Doe je favoriete knipsels in een schoenendoos totdat je klaar bent om ze te gebruiken.

  • Zoek in tijdschriften en kranten naar inspiratiemateriaal. Krantenpapier geeft een collages een unieke textuur.
  • Gebruik foto’s om een retro-stijl te creëren, maar wees voorzichtig met wat je gebruikt. Maak eventueel kopieën van je lievelingsfoto’s als je ze in stukken wilt knoppen en bewaar de originelen.
  • Geen fysieke foto’s paraat? Geen probleem! Laat je foto’s door ons afdrukken.
  • Oude stukjes behang kunnen qua vormgeving heel stijlvol uitpakken. Geen oud behang meer in huis? Bij veel bouwmarkten kun je gratis monsters krijgen!

Behang als achtergrond voor een fotocollage

3. Kies stevig papier voor de basis van je collage

Kies relatief dik papier voor de achtergrond van je collage. Dikker papier is beter geschikt voor het plakken van foto’s en andere objecten. Kies voor een witte achtergrond om ongewenste kleurcontrasten te vermijden met foto’s die je van plan bent te gebruiken.

  • Papiersoorten die je voor je achtergrond kunt gebruiken zijn onder meer karton en canvas. Alles wat dik en plat is, houdt meestal goed stand.
  • Fotopapier of zwaar aquarelpapier met reliëf raden wij af. Het materiaal is duurder en houdt de lijm doorgaans minder goed vast.

4. Knip de afbeeldingen uit & leg ze op je canvas (zonder lijm!)

De manier waarop je afbeeldingen uitsnijdt, heeft invloed op de stijl van je fotocollage. Je kunt knippen zonder ruimte eromheen te laten. Je kunt ook ook op een artistieke manier knippen om bepaalde elementen sterker naar voren te laten komen. Denk aan het knippen van gat in een foto de kleur of textuur van de achtergrond te tonen. Plan vervolgens je definitieve ontwerp zonder te plakken; na het vastlijmen is er immers geen weg meer terug.

Dit geeft je ook extra tijd om nieuwe materialen te vinden voor het geval je van gedachten verandert.

5. Voeg extra’s toe om je fotocollage nog sierlijker te maken

Hoewel versieringen niet essentieel zijn, kun je desgewenst tal van unieke items aan je fotocollage toevoegen. Veren, linten, stof of schelpen zijn enkele items die je zou kunnen toevoegen. Leg ze rond de afbeeldingen en laat ze goed aansluiten bij thema van je collage.

Kijk of je nog bruikbare items op zolder hebt of in je knutseldoos of ga even langs een lokale hobbywinkel zoals Pipoos. Je zult ongetwijfeld heel veel mogelijkheden tegenkomen.

Een hele creatieve optie is om een mozaïek te maken van kleine stukjes papier of ander materiaal.

6. Lijmen met transparante lijm & nachtje laten drogen

Verspreid de witte of transparante op achterkant van elke afbeelding terwijl je deze op het papier drukt. De lijm is niet zichtbaar zolang je het in kleine hoeveelheden blijft gebruiken. Voor zwaardere versieringen, zoals kralen, schelpen of knopen, moet je misschien overgaan op een ander type lijm. Bedenk ook dat niet elk stuk vlak gelijmd hoeft te worden. Probeer decoraties te verkreukelen of te vouwen om je collage wat extra reliëf en flair te geven.

Laat vervolgens je fotocollage een nachtje drogen om de lijm goed in te laten werken, zeker als je met meerdere lagen lijm werkt. Wil je de droogtijd versnellen, maak dan gebruik van een ventilator op een lage stand. Als het papier droog is en de decoraties op hun plaats blijven, is je collage klaar!

Methode 2: een digitale fotocollage maken

Geen zin in knip- en plakwerk, lijmresten en andere ongemakken? Let’s go digital! Om digitaal je eigen fotocollage samen te stellen zijn er verschillende softwareprogramma’s en mobiele apps, waarmee je aan de slag kunt. Op onze site kun je ook heel snel een prachtige collage in elkaar zetten met de intuïtieve online fotoalbum software. Een andere optie is het laten afdrukken van een groot poster, met jouw digitale collage creatie. Bij het samenstellen van je fotoalbum is het mogelijk om pagina’s met meerdere foto’s te maken. Ook hebben we tientallen ‘paginastijlen’, waar je direct gebruik van kunt maken. Dan volgen nu de tips voor het maken van een digitale fotocollage, waar iets meer werk in gaat zitten.

1. Themakeuze voor je digitale fotocollage

Fotocollages, digitaal of fysiek, dienen zich als een perfect middel om je mooiste herinneringen te laten leven. Je kunt een thema kiezen zoals je gezin, je huisdier(en), reizen die je hebt gemaakt of iets dat je leuk vindt. Veel fotocollages komen voort uit persoonlijke ervaringen met foto’s die je hebt gemaakt, maar jij hebt de volledige regie. Je kunt ook iets gaafs maken met afbeeldingen die je online hebt gevonden.

2. Kies de software voor het maken van je collage

Kies een gebruiksvriendelijk fotobewerkingsprogramma. Bewerk en combineer foto’s met de vele verschillende kaders, stijlen en filters. Je kunt bij je Microsoft Paint blijven of aan de slag met software zoals Canva. Als je op je smartphone aan de slag wilt, zijn er ook apps die speciaal hiervoor ontwikkeld zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om te werken met een iewat geavanceerder fotobewerkingsprogramma zoals Adobe Photoshop, als je de software bezig en weet hoe je het moet gebruiken. Een gratis online alternatief is Photopea, die in feite alle basisfuncties in zich heeft.

3. Afbeeldingsbestanden verzamelen voor je fotocollage

Verzamel foto’s en afbeeldingen die je in je digitale fotocollage zou kunnen gebruiken. Zoek online naar mooie inspiraties. Je  kunt ook oude foto’s, tijdschriftknipsels of andere items scannen die je normaal gesproken in een papieren collage zou gebruiken. Sla online afbeeldingen op door er met de rechtermuisknop op te klikken en de optie “Afbeelding opslaan als…” te selecteren.

Niet te veel

Kies vervolgens zo’n 5 tot 10 afbeeldingen om de basis voor je collage te ontwikkelen. Wat betreft (achtergrond)kleurkeuze hebt je misschien een specifiek idee, afbeelding of patroon dat je inspireert. Zoek afbeeldingen die kleuren, vormen of patronen hebben die van je collage een consistent geheel maken.

Hoewel je veel meer foto’s kunt toevoegen, kan een overdaad je collage erg druk maken. Denk aan een mooie balans en laat er ook iemand anders naar kijken. De illustratie links (20 foto’s) toont een overdaad, terwijl de collage hieronder een wat betere balans heeft en daarmee rustiger en overzichtelijker oogt (8 foto’s).

4. Afbeeldingen bewerken

Bewerk de afbeeldingen met behulp functies voor vormgeving en kleuren. De kans is groot dat sommige afbeeldingen wat werk nodig hebben om ze goed bij elkaar te laten passen. Wanneer je ze opent, zie je opties om de maat en kleur te wijzigen totdat je tevreden bent met hoe ze eruitzien.

  • Gebruik bijvoorbeeld de tools voor het wijzigen van het formaat en bijsnijden om de afbeelding te verkleinen tot een hanteerbaar formaat.
  • Wijzig de kleuren van de afbeeldingen om je fotocollage uniek te maken. Laat foto’s er bijvoorbeeld vervaagd uitzien of kies voor grijstinten om ze te laten contrasteren met heldere tekst of andere afbeeldingen.

Verander ook, indien nodig, de resolutie van afbeeldingen om ze op elkaar af te stemmen. Je afbeeldingen kunnen er verschillend uitzien vanwege resolutieverschillen. De resolutie kun je gemakkelijk aanpassen. In Word staat de resolutie optie onder de opties “Geavanceerd” en “Beeldformaat en kwaliteit”. Dit verandert de resolutie van alle afbeeldingen die je hebt geselecteerd. Mocht je gebruik maken van Photoshop, Photopea of een ander alternatief, ga dan naar Image → Image size.

Afbeeldingen met een lagere resolutie zien er vaak wazig uit, maar dit is afhankelijk van de grootte van de afbeelding en waar je deze wilt weergeven.

Als je van plan bent je collage online te zetten, overweeg dan om de afbeeldingen in te stellen op een resolutie van 72 pixels per inch (PPI / DPI). Wil je je collage laten afdrukken, kies dan voor een resolutie van 300 PPI.

5. Je fotocollage opslaan en klaarmaken om af te drukken

Sla de collage op om deze te publiceren of af te drukken. Ook voor de work-in-progress fase is het raadzaam om je afbeelding regelmatig op te slaan, voor het geval je computer een keertje crasht! Als u klaar bent met bewerken, kun je je fotocollage met trots online delen, zoals via de sociale mediakanalen.

Wanneer je gaat printen: bedenk dat het papier dat je kiest invloed heeft op het uiteindelijke uiterlijk van je fotocollage. Kies een hoogglans papier om het glans te geven of ga voor mat. Andere mooie opties voor het afdrukken van fotocollages zijn:

Veel creatief plezier gewenst & onvergetelijke fotografische herinneringen!