Wat is de grootste uitdaging na de zomervakantie? Juist, om het zomergevoel niet kwijt te raken op je eerste werk- of schooldag. Een fotoboek maken van je zomervakantie kan daarbij helpen! Daarom geven we hierbij 10 tips om het mooiste vakantie-fotoboek te maken.

Tip 1: Wacht niet te lang!

Herinneringen vervagen helaas en daarom is het belangrijk om niet lang te wachten met je vakantie-fotoboek. Natuurlijk pak je eerst de koffers uit en heb je wellicht even een nachtje of zelfs een weekend nodig om bij te komen van de reis, maar dan is het echt tijd om te beginnen. Want hoe sneller je begint met een fotoboek maken, des te verser de herinneringen en des te mooier en uitgebreider je fotoboek.

Tip 2: Vraag foto’s van je reisgenoten

Voordat je foto’s gaat selecteren en start met het fotoboek maken, doe je er verstandig aan om alvast bij je reisgenoten de leukste foto’s op te vragen. Dat kan soms even op zich laten wachten, dus doe dit gelijk na je vakantie. Bij voorkeur ontvang je de foto’s per e-mail (op origineel formaat) of via bestandsoverdracht, bijvoorbeeld met behulp van Airdrop of gewoon op een USB-stick. Laat de foto’s niet toesturen via WhatsApp, want dat is nadelig voor de kwaliteit van de afbeeldingen.

Tip 3: Selecteer je foto’s

Begin met het selecteren van de leukste vakantiefoto’s en bedenk alvast hoe je ze gaat ordenen in het fotoboek. Ga je uit van een chronologische volgorde of kies je ervoor om de foto’s per thema weer te geven, zoals ‘op het strand’, ‘avondjes uit’, ‘bezoek musea’, ‘gespotte dieren’, ‘mooie stadjes’, etc. Zet de foto’s per datum of thema in een losse map, zodat je ze straks gemakkelijk per datum, onderwerp of locatie aan het fotoboek kan toevoegen. Zo creëer je structuur en overzicht, waardoor het fotoalbum maken straks een stuk leuker en makkelijk wordt.

Let op: werk je met de desktop-versie van ons programma, wijzig de mappenstructuur van de foto’s dan niet tijdens het fotoboek maken. In het programma worden namelijk niet de bestanden, maar enkel verwijzingen naar de bestanden opgeslagen. Wanneer bestanden in een project zijn gebruikt maar bijvoorbeeld naar een andere map worden verplaatst of van (map)naam zijn veranderd, kan het programma de foto’s niet meer vinden en verschijnt een foutmelding. Uiteraard is dit op te lossen, maar liever voorkomen we dat.

Tip 4: Kies jouw type fotoboek

Heb je al een favoriet formaat en type fotoboek, dan is deze stap een makkie. Maar als je nog geen (vakantie)fotoboeken hebt gemaakt, kies dan eerst het formaat en type fotoboek dat je gaat maken. Alle fotoboeken worden natuurlijk haarscherp afgedrukt, maar er is verschil in formaat, type papier en omslag, afwerking en bindwijze. De fotoalbums die het meest worden gemaakt als vakantie-fotoboeken zijn het vierkante fotoboek van 30×30 cm en het Liggend Fotoboek L (A4 formaat).

Tip 5: Start met je fotoboek maken

Al je foto’s geselecteerd en gekozen welk type fotoboek het wordt? Tijd om te starten met fotoboek maken! Begin bij pagina één, voeg de eerste map met foto’s toe aan je project en sleep de foto’s naar je boek. Gebruik de paginastijlen in ons programma en zo zie je al snel resultaat.

Vul eerst alle pagina’s van je fotoboek met de foto’s, achtergronden en andere thematische onderdelen doe je als laatste.

Fotoalbum maken op mobiel of tablet

Tip 6: Maak het omslag als laatste

De meeste fotoboeken die worden gemaakt, zijn voorzien van een foto omslag. Maar welke foto gebruik je daarvoor? We merken dat hier vaak mee wordt gestart en dat dit veel vertraging geeft. Beter dus om eerst alle pagina’s van je fotoboek te vullen, dan zie je alle foto’s nog een keer voorbijkomen en is het makkelijker om de perfecte foto voor je omslag te kiezen.

Tip 7: Voeg notities toe

Het toevoegen van tekst en uitleg bij bepaalde foto’s vergroot de beleving bij het terugkijken en is bovendien interessant voor vrienden en familie als je het fotoalbum laat zien. Voeg relevante informatie over locaties en bezienswaardigheden toe, maak een opsomming met grappige feitjes en quote je reisgenoten. Zo laat je de herinneringen maximaal leven.

Tip 8: Achtergronden, kaders en plakboekitems

De foto’s staan in je boek, teksten zijn toegevoegd en het omslag is ook klaar. Tijd om het fotoboek nog mooier te maken. Gebruik achtergronden om het fotoalbum verder vorm te geven, pas kaders toe en plaats plakboekitems. Zo kan je het fotoboek nog beter thematisch vormgeven en er echt je eigen productie van maken.

We hopen je hiermee wat extra motivatie te hebben gegeven om een prachtig vakantie-fotoboek te maken. Heb je vragen, dan staat onze klantenservice uiteraard voor je klaar.