Kerst staat weer voor de deur en dat betekent dat de hele familie weer samenkomt. Het perfecte moment om de jaarlijkse familiefoto te maken en deze af te drukken op canvas. Een leuke groepsfoto maken is helaas zo makkelijk nog niet maar met deze tips zorg je ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt en tevreden is met de foto.

Poseren kan je leren

Sommige mensen staan zonder problemen ontzettend goed op foto’s en anderen moeten er iets meer moeite voor doen. Om iedereen iets meer op het gemak te laten voelen is het een idee om met props te werken. Zo zorg je ervoor dat er niet geposeerd hoeft te worden. Laat bijvoorbeeld de familie met een glas in de hand een toost uitbrengen.

Uitsnijden mag

Is het je wel eens opgevallen dat bij groepsfoto’s vaak iedereen van top tot teen vast wordt gelegd? Dit kan heel leuk zijn maar het kan ook anders. Zet eens een stap dichterbij en leg alleen de hoofden en bovenlijven vast. Zo verspil je de foto niet aan lege ruimte en focus je op wat écht belangrijk is.

Stap naar voren

Zorg ervoor dat de groep niet met de rug tegen de achtergrond staat. Op deze manier voorkom je gekke schaduwen en zorg je voor meer scherptediepte in de foto. Laat ze dus altijd een paar passen naar voren nemen voor het beste resultaat.

Verschillende standpunten

Bij grotere groepen is het altijd net iets lastiger om van iedereen het gezicht goed op beeld te krijgen. Experimenteer daarom met verschillende standpunten. Ga bijvoorbeeld zelf op een verhoging staan of laat de groep op een trap plaatsnemen.

Supersnelle sluitertijd

De kans dat de jongste van de familie netjes stil blijven staan totdat iedereen tevreden is over de foto is vrij klein.  Dit is begrijpelijk maar jammer, want onverwachte bewegingen kunnen voor onscherpe foto’s zorgen. De beste tip is daarom om de sluitertijd van je camera flink omhoog te zetten. Zo is de kans veel groter dat je foto’s mooi in focus zijn, niet alleen voor canvas, maar ook in je fotoboek is dat natuurlijk belangrijk.

De foto hoeft niet perfect te zijn

Onthoud altijd dat de foto niet perfect hoeft te zijn. Het leuke aan jouw familie is dat de jongste graag gekke bekken trekt, tante snel de slappe lach heeft en opa altijd is afgeleid. Het is dus alleen maar leuk als verschillende persoonlijkheden naar voren komen.