Heb jij deze winter ook weer een wintersportvakantie op de planning staan? Vereeuwig de eindeloze landschappen en memorabele momenten dan in een fotoalbum. Om je op weg te helpen geven wij je alvast een paar tips voor de perfecte wintersportvakantie foto’s.

Help de camera

Is het je ooit opgevallen dat op foto’s de sneeuw vaak een beetje blauw is? Ondanks dat je camera heel slim is, heeft het apparaat af en toe een beetje hulp nodig. Dit ligt aan de witbalans. Als de automatische witbalans niet doet wat je wilt kun je hem handmatig instellen op bijvoorbeeld ‘daglicht’ of ‘bewolkt’, afhankelijk van het weer op je locatie. Als je deze standen gebruikt worden je foto’s automatisch iets warmer van kleur. Je kunt natuurlijk ook gewoon RAW fotograferen en de foto’s bij thuiskomst bewerken.

Back up batterij

Hoewel jij zelf natuurlijk op wintersportvakantie gaat om te genieten van het koude weer, geniet jouw camera hier iets minder van. Batterijen hebben vaak last van de kou en zijn sneller leeg bij lage temperaturen. Zorg er dus altijd voor dat je een extra batterij meeneemt!

Snelle momenten, scherpe foto’s

Wil je jouw kinderen vastleggen die met een enorme vaart van de berg af racen? Gebruik dan een korte sluitertijd. Op deze manier krijg je scherpe foto’s van snelle momenten. Een andere oplossing is om gebruik te maken van de ‘burst mode’ op je camera. Bij het langer ingedrukt houden van het knopje worden er meerdere foto’s achter elkaar gemaakt. Zo zit er altijd wel eentje tussen die gelukt is.

Uit de hoogte

De mooiste uitzichten heb je natuurlijk vanaf de top van een berg of vanuit de lift. Door het hogere standpunt kijk je mooi uit over de piste, het dal en de bergtoppen. Vanuit een dichte lift kun je ook prima foto’s maken vanuit het raam. Om reflecties te voorkomen fotografeer je met de camera zo dicht mogelijk op het glas. Het beste is natuurlijk om een stukje raam uit te kiezen zonder sneeuw en krassen.

Geduld is een schone zaak

Fotograferen bij goede weersomstandigheden is over het algemeen makkelijker. In een wintersportgebied is dit niet anders. Bij goed weer zijn de contrasten in de sneeuw vaak heel hard. Als de zon laag staat zijn de kleuren op de foto dieper en zijn de schaduwen minder hard. Wacht dus op het goede tijdstip en zoek een mooie plek uit.