Oude foto camera’s zijn geld waard. Ze geven prachtige en unieke plaatjes, terwijl je dit effect met een telefoon niet kunt creëren. Al deze foto’s van vroeger zullen vast in een mooie doos boven op zolder staan en worden af en toe afgehaald om een herinnering op te halen. Helaas verbleken en / of beschadigen de foto’s als ze blootgesteld worden aan het zonlicht. Dit zou natuurlijk zonde zijn en daarom extra reden om deze prachtige bewaardoos vol met mooie kiekjes eens uit het stof te halen en te digitaliseren.

Dan weet je zeker dat je de foto’s de kwaliteit blijven behouden. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hieronder!

Je oude foto’s sorteren

Om een goede selectie te maken van je foto’s ben je (helaas) wel even tijd kwijt. Zie het als een middagje ontspanning om alle mooie herinneringen op te halen die je in je foto’s terug kunt vinden. Vraag bijvoorbeeld een vriend of vriendin om je te helpen met sorteren, want dat is wel zo gezellig! Voordat je begint aan het digitaliseren, is het belangrijk om al je foto’s stof en vlekvrij te maken voordat je deze gaat scannen. Zo voorkom je dat je wazige vlekken op je ingescande foto’s krijgt en dat je foto een minder mooi resultaat zal geven. Om je foto’s schoon te maken, kun je het beste een droog microvezel doekje gebruiken of een alcoholdoekje. Let wel op: mocht je de foto niet schoon genoeg krijgen, kun je er voor kiezen om de foto een klein beetje nat te maken maar hierbij ook opgepast, want nat fotopapier is erg kwetsbaar!

Scannen

Allereerst kun je ervoor kiezen om een scanapparaat aan te schaffen, waarmee je vaak meerdere foto’s tegelijk naar je computer toe kunt scannen. Dit is vaak wel even een aanschaf, maar daar kun je lang plezier van hebben. Daarnaast heb je tegenwoordig ook diverse apps waarmee je eenvoudig je oude foto’s op je tablet of op je mobiel kunt scannen. Deze apps zijn vaak gratis of kun je voor een paar euro downloaden. Ideaal! Een handige app hiervoor is fotoscan van Google foto’s. Deze app zorgt ervoor dat je lievelingsfoto in hoge resolutie ingescand kan worden. Daarnaast wordt je goed door de app heen begeleid en krijg je mooie foto’s die je in een korte tijd op kunt slaan. Zorg er ook voor dat de lens van je telefoon en/of tablet goed schoon zijn en kies ervoor om in het daglicht de foto’s in te scannen voor het beste resultaat.

Orderen op je laptop

Nu je alle oude en originele foto’s hebt ingescand, zit er niks anders op dan al deze foto’s een plekje geven op je computer. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om per jaartal een map op de computer te maken of per event. Je wilt natuurlijk niet dat op den duur je laptop crasht en dat je ook al je foto’s kwijt bent dus dan kun je vervolgens het beste even al deze foto’s op een harde schijf zetten. Deze schrijf kun je overal kopen en zorgt ervoor dat al jouw mooie kiekjes goed bewaard blijven. Mocht je niet beschikken over een harde schijf, dan is een USB ook een uitstekend middel om je foto’s mee op te slaan. Je kunt er ook voor kiezen om een mooi digitaal fotoboek te maken. Je kunt vaak eenvoudig al je foto’s uploaden in het programma en de hand daarvan je eigen fotoboek samenstellen. Door online een fotoboek samen te stellen voorkom je dat je oude foto’s beschadigen en kun je door middel van je gescande foto’s een prachtig fotoboek samenstellen. Waar wacht je nog op?