Ga je een fotoboek maken? Dan wil je weten wat de opties zijn. Kies je bijvoorbeeld voor de standaard traditionele binding, Platliggend papier of Premium Lay-Flat fotopapier? We zetten de opties, voor- en nadelen voor je op een rij.

Omdat de navulbare fotoboeken en de fotoboeken met spiraalbinding een ander type binding hebben, laten we deze voor nu buiten beschouwing. We richten ons in dit blog op de zogenaamde gelijmde fotoboeken; de bindwijze die verreweg voor de meeste fotoalbums wordt toegepast.

Standaard papier en traditioneel gebonden

Het ‘standaard papier’ is een kwalitatief hoogwaardig 200 grams Gloss papier. De albums gedrukt op dit papier zijn het voordeligst en onder andere hierdoor een populaire keuze van onze klanten. Het voordeel van een fotoalbum maken met standaard papier is het maximum aantal pagina’s. Bij een aantal van dit type boeken loopt dat aantal op tot wel 400 pagina’s! Ook kan het papier worden voorzien van hoogglans coating; daarover later meer.

Standaard papier

Dat boeken traditioneel op deze wijze worden gebonden betekent dat het een mooie en betrouwbare bindwijze is. Nadeel van de traditioneel gebonden albums is echter de ‘bolling’ van de pagina’s die ontstaat wanneer het fotoboek open ligt. Het beeld in het midden van het album is dan niet altijd optimaal zichtbaar.

Fotoalbum maken met Platliggend papier

Wil je voorkomen dat delen van foto’s of teksten wegvallen in het midden, zoals bij een fotoboek met standaard papier en traditionele binding? Dan is de keuze voor een fotoboek met Platliggend papier een goede optie. Deze fotoboeken worden gedrukt op een iets dunner papier (176 grams), maar met een zogenaamde “hinge” (scharnier) in het midden. Het scharnier zorgt ervoor dat het boek vlak openvalt en de pagina’s bijna naadloos aan elkaar aansluiten.

Platliggend papier

Ondanks dat Platliggend papier niet voor alle fotoboeken te verkrijgen is, is dit papier beschikbaar voor de meest populaire formaten. Je kunt kiezen voor Platliggend papier bij het staande en liggende Fotoboek L en bij het Fotoboek 30 x 30 cm. Klik hier voor een handig overzicht.

Voor fotoboeken met Platliggend papier geldt een maximum van 160 pagina’s, alhoewel dat voor menig fotoboek (meer dan) voldoende is. Ook is er nog een dunne naad in het midden tussen de twee pagina’s zichtbaar.

Premium Lay-Flat fotoalbum maken

De Premium Lay-Flat fotoboeken zijn onze favoriet, omdat deze boeken volledig vlak openliggen en beelden naadloos in elkaar overlopen. Bovendien worden de boeken gedrukt op Fujifilm fotopapier (hoogglans of zijdeglans), wat resulteert in een optimale fotografische kwaliteit. Het papier is dikker dan het standaard- en platliggend papier en mede daardoor ligt de maximale dikte met 100 pagina’s wat lager dan bij de andere uitvoeringen. Deze uitvoering is ook wat kostbaarder, maar gezien de professionele uitstraling dat prijsverschil absoluut waard!

Premium Lay-Flat papier

Net als bij het platliggend papier is de Premium Lay-Flat uitvoering beschikbaar voor het staande en liggende Fotoboek L en voor het Fotoboek 30 x 30 cm.  Daarnaast is deze uitvoering ook verkrijgbaar als Fotoboek 19 x 19 cm en liggend Fotoboek XXL. Klik hier voor een handig overzicht.

Hoogglans coating

Als je kiest voor standaard- of platliggend papier kan je tijdens het bestelproces hoogglans coating toevoegen. Deze coating is een glanzende laag die na het afdrukken op de pagina’s wordt toegevoegd en zorgt voor een luxe uitstraling, meer contrast en kleurdiepte. Ook maakt de coating het product duurzamer, doordat er minder snel krassen ontstaan en de pagina’s met een droge doek kunnen worden afgenomen.

De hoogglans coating is niet beschikbaar bij bestelling van Premium Lay-Flat fotoboeken. Bij deze fotoboeken gaat er geen laag coating over de pagina’s heen, maar worden de fotoboeken afgedrukt op een fotopapier dat de gewenste uitstraling (hoogglans of zijdeglans) al bevat.

Meer informatie nodig?

We hopen je met de uitleg in dit blog verder te hebben geholpen. Toch nog vragen? Neem dan contact op met de klantenservice.